RSS

free egypt


/>












p/s: happy tp dlm hati hanya Allah Yang Mengetahui..;(

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

bahagiakah?




p/s:mode tgh stress kalu dgr bunyi "kawin".xtau nape tiba2 jd moody lak.hihihi.tp lepas degaq video ni,tersemangattttlah pulak.dah dah xnak moody2 lg cik anis,kene jadi heppy baru buat sume bende dgn happy.kalu sedih sedih nati mulalah dgr lgu sedih pastu pun jd lg sedih.xbestkan.jadiiiii kene SENYUM SOKMO & HAPPY SOKMO.yeah!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

cheeseeeee~








Bak org muda2 selalu kata bila nak ambil gambar saylah "cheeseeeee" supaya sumea yg didlm gambar tampak cantik dgn gigi yang tersusun rapi.

Dan kali ini memang nis nak cerita tentang cheesee.atau lebih mendalam mcm mna nis mula jatuh cinta pada si cheese ini atau bahasa melayunya pada si "keju".

Seriously masa nis kat malaysia before coming study in egypt,nis mmg mmg mmg xsuka pada cheesee kerana baunya yg seperti muak mampu membuatkan nis jadi naik loya.hihi.walaupun iklan piza yg digigit dgn enak beserta mozarella cheesee yg mampu memanjang dan kenyal membuatkan sumea yg menonton xbisa menahan perut dari terus berkeroncong dan ayaq liuq di "secrete" dgn byknya menyebabkan our mouth become sooo watery,sumea itu langsung tidak menarikkan minat nis untuk mengetahui ttg keenakan rasa cheese itu sebenar.




Secara jujur masa mula2 nis dtg belajar sini,nis mmg xpandai masak.yg nis tahu dn terror pun hanyalah masak nc goreng.dr darjah 4 sampai tingkatan 5,nc gorenglah yg nis selalu masak kalu adik2 lapar[sb tu nc goreng nis sedap.hehehe].kalu x maggi,telur dadar,ikan bilis goreng,goreng ayam tu je lah nis pandai,tu pun ayam goreng mama dah siap letak kunyit garam,nis tinggal nk letak dlm kuali je;P.dan kalu nak suruh buat gulai mmg nis langsung xpandai.tapi walaupun begitu,nis ni rajinlah jugak duk dapur tengok mama masak,so nis duk perhati how the way mama masak.nis mmg nk masak tapi mama sokmo kata xyah nyibuk2 sb nati lmbat mama buat kerja sb nis ni duk sembang mcm2.hihihi.so my mama mmg org kampung.mak ayah penoreh getah.so when she was young,15 tahun tu mama said she can cook anything,gulai,kurma,rendang,ayam and sebagainya bcz waktu itu kehidupn yg susah mengajar dia untuk be independent.so at home,mama rajinla masak makanan melayu dan nis dibesarkan dgn selera kampung.so when i was in egypt,intensity nis tuk belajar memasak itu lebih kepada memasak lauk pauk melayu kerana my selera lebih more to selera kampung dan also masakan thai[because my house kat balok is pusat perlancongan dan byk hotel2,so restoran thai tumbuh bagaikan cendawan dan we all one family together selalu keluar makan disitu..so every time cuba bukak website dan blog masakan hati nis lebih berbunga bunga hati ingin mencuba masak resepi2 melayu yg ada.dan sekrg my favourite cook is ayam masak lemak cili api,ayam masak kunyit,sotong masak sambal,sotong singgang,ikan singgang,singgang kuning,chicken soup,kari ayam,kurma,sambal menyambal,nasi lemak,nasi ayam,ayam halia,telur dada versi bungkus and surely tomyam without using paste.[acually byk lagi nk tulis tp nanti mcm kerek lah pulak kan.ekeke.hihihihi.xdelah nis guraw2 je,bolehla masak2 tu,tapi sedap xsedap tu xtawlah kan]=PPP



Dan nak ceritalahkan,bila da duk lama di egypt ni,nis xtahu why everyime dapat elaun setiap bulan,nis and my best friend nadirah ni selalu dating dekat one ITALIAN restaurant that we call"FONDI".kiterg suka sgt pergi dating and gossiipss at this restaurant sb mmg betul2 dekat depan our faculty or we said in arabic as "kuliah tibb".[faculty og medicine]
so lama lama lama nis mula jatuh cinta pada makanan italy yg semestinya penuh dengan cheesee tapi sgtt sedap dn xmuak langsung.xtau kenapa this happen.mybe because dah dapat genetic arab kot duk 4tahun lama kat sini.hihihi.and if you want to know,masyarakat mesir ini sangat sangat sangat sukakan cheeesee,tomato and olive!so every masakn dia mmg ini wajib ada.



so nak dijadikan cerita,my housemate tersgtttlah pandai masak.segala macam resepi dia pandai termasuklah makanan western food.so kat rumah rajinlah sgt dekrg ni masak spegetti and alfredo.dan nis sgttt2!! sukakan rasa alfredo.dari situ lah baru nis kenal basil,tyhme,origano dan sebagainya.one main ingredient masa buat alfredo is cheesee.so masa my housemate nak masak alfredo nis pun try lah blaja dgn dia about cheese ni.barulah nis tahu cheese ni rupa rupanya sgttt banyak jenis.ada parmesan,mozarella,blue cheese,cheddar cheesee,gouda,edam cheese dan mcm2 lagi.



Masa nis balik malaysia hari tu nis dan abangah semgtlah pergi GIANT nak beli cheese nak buat alfredo.tgk2 sepotong cheese tu harga dia bapaklah mahal.mmg xdek pun cheese harga bawah rm20.sabau jelah.kalau kat egypt murah sgt.beberape genih saja.siap orang buang2 je sb murah.so sebab terlalu mahal nis pun sgtlah frust dan balik rumah xjadi buat using cheese sebenar tapi sempat capai instant cambell alfredo sbg memuaskan hati yg lara ini.

hihi.semenjak itu,nis mula menyayangi cheese dan ingin menghargainya.nis mula nak kenal cheese dgn lebih dekat dan sgt xsabar nk balik egypt untuk jumpa so many cheesee..oh cheese,i'm falling in love with you. ;PP

yesterday yesterday,nis and nad and also shida pergilah 'AWADALLA",hypermarket kat sini.sementara diorg duk shooping groceries yg xada,so nis sempatlah menemui segala mcm cheesee yg dirindui tu.ok,nati nis dah tahu byk details each cheese ni.nis will share with you all nanti kay.

p/s:tib2 teringat psl one movie ni-"julia and juliet"-sgtt best sb dia cerita pasal how she learn to cook france food.oh nis sgt jatuh cinta dgn cerita ini!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

memujuk hati




dikala hati telah menjadi tawar,
ingin diteruskan atau tidak,
aku terbelenggu memikirkan yg terbaik,
perjalanan ini masih panjang
masih terlalu byk peluang,
masih ada banyak pilihan,
usar gusar yg telah berlaku,
kerna ia telah jauh meninggalkan masa itu di belakang
yang ada adalah hari ini dan hari esok
pilihlah agar hati kamu bahagia
tanyalah kata hati
kerna ia lebih tahu
dimana kegembiraanmu

berhentikanlah langkah dahulu,
teruskanlah dgn langkah baru,
dengan jiwa yang lebih jitu.
hargailah dirimu yg begitu berharga,
sayanglah dirimu yg cukup bererti,
kerna itu lah
dirimu tercipta,
dengan cukup sempurna.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS